Ahojte!
Radujme se, veselme se! Jsou tady! Skořicový šnečci!
Poslední dobou se mě strašně moc drží nepřekonatelná chuť na skořici. Ano, rvu ji k banánům, jablíčkům a hruškám do kaší, lívanců, mikrovlnkových buchetek, perník jsem kvůli ní pekla a pak přišli na řadu aji tito krásní skořicoví šneci (nj, trošku se mi přemnožili).
Skořicové šneky jsem už jednou pekla (asi před rokem) podle receptu od Kluků v akci, ale byli takoví malí a sušší, takže jsem se ně znovu nepokoušela. Před asi 14 dny jsem narazila na blog od Veroniky a v něm na skořicové suky. Ty se mi tedy na první pohled moc zalíbily (opravdu krasavci!) a už jsem byla nastartovaná v kuchyni, ALE nakonec stejně vyhrál recept tento. A můžu Vám říct, že úspěch byl teda obrovský! Po třech dnech padli za vlast a z celkem 44 upečených kousků na mě zbylo jen 5! (Takový úspěch jsem ještě nezažila! Jsem fakt dobrá, dvojité poplácání po zádech.)
Skořicové šneky jsem připravovala z kynutého těsta. A kliiid! Nebojte se toho! (A nezavírejte tento příspěvek!) Kynuté těsto zvládne opravdu každý/á/é. I já jsem z něj měla celkem respekt, ale jednoho dne jsem prostě koupila droždí, ohřála trošku mléka, napumpovala svaly na hnětení a povedlo se! (Byly to boží tvarohové a makové koláče!) Takže překonejte svůj strach, nažhavte troubu a jdeme na to!
V původním receptu pracovali se sušeným droždím, ale já spíš upřednostňuju čerstvé, takže záleží na Vás.
Těsto: (na cca 22 šneků)
Těsto: (na cca 22 šneků)
- 270 g polohrubé mouky (+ něco navíc)
- 300 g celozrnné špaldové mouky
- 60 g třtinového cukru
- 21 g čerstvého droždí (půl kostky) nebo 1 balíček sušeného droždí
- 2/3 hrnku vlažného mléka (+ něco navíc)
- 1 vejce (pokojové teploty)
- 3 lžíce rozpuštěného másla
- 1 lžička soli
- vanilkový extrakt
- + vejce na potření
Taaakže nejprve jsem začala tím, že jsem si připravila kvásek. Vzala jsem asi třetinu vlažného mléka (NE studeného! NE teplého! VLAŽNÉHO! Jinak Vám kvasnice zdechnou a to by byl asi pohřeb Vašich šneků.), do kterého jsem zamíchala lžíci cukru a rozdrobila droždí. Směs jsem dala na teplé místo (do otevřené trouby zapnuté na 50°C) a nechala kvásek vzejít, cca 10 minut. (Pokud po 10 minutách nezpozorujete změnu, pusťte si toto a znova s druhou půlku droždí.)
Mezitím jsem ve velké (obří, když děláte z dvojité dávky, lavoru, když děláte z trojité dávky) míse smíchala mouky a sůl, v jiné misce vyšlehala vejce se zbylým mlékem, rozpuštěným máslem, cukrem a vanilkou a tuto tekutou směs nalila k mouce, ke které jsem přidala i vzešlý kvásek. A teď přišly na řadu moje napumpované bicáky, tzn. míchala jsem a míchala a míchala, až jsem nakonec hnětla a hnětla a hnětla (na pracovní desce), dokud nebylo těsto jemné, pružné a nelepilo se na prsty (pokud je moc tuhé, přidejte mléko, pokud se moc lepí, přidejte mouku). Z těsta jsem udělala bochánek, šoupla do misky, poprášila moukou, přikryla utěrkou, šoupla do trouby stále zapnuté na 50°C (nebo jiné teplé místo) a nechala cca 60 - 90 minut kynout. Mělo by nabýt tak 2x většího objemu (až mi zdrhalo z misky, bylo ready).
Zatímco těsto kynulo nebo spíš dokynulovalo (je to vůbec slovo?!) jsem si nachystala náplň:
- 125 g třtinového cukru
- 2 lžíce skořice
- 1 lžička mletého hřebíčku
- trošku soli
- 1/3 hrnku rozpuštěného másla
Všechny suroviny jsem jednoduše smíchala v misce a vytvořila takovou hnědou mňagačku (strašně dobrou, takže ji nesežerte dřív, než ji použijete).
A těsto mi zatím krááásně nakynulo, tak jsem ho vzala, ještě párkrát na pracovní lince propracovala/prohnětla a rozválela na velký obdelník cca 30 x 50 cm tloušťky asi 0,5 cm, na který jsem rovnoměrně rozetřela nachystanou náplň, přičemž spodní okraj obdelníku (1 - 2 cm) jsem nechala bez a potřela jej rozšlehaným vajíčkem. A pak už stačilo od vrchního okraje začít obdelník rolovat, u spodního okraje dobře přimáčknout, roládu rozřezat na 2 - 3 cm široké šneky, ty vyskládat na plech a lehce potřít rozšlehaným vajíčkem. Jo a skládejte v dostatečné vzdálenosti od sebe, bo Vám ještě nakynout. Šneky jsem šoupla do trouby vyhřáté na 175 - 200 °C a pekla cca 20 - 25 minut dokud nebyly krásně zlatohnědí a všude to opět tak nádherně nevonělo skořicí (ježiš, jak já tu vůni miluju!!).
Náplň na spodku plechu vytvořila naprosto dokonalý karamel (ze kterého jsem se totálně zkaramelizovala a byla přeslazená tak půl dne... Něco jako mega velká nálož energie a já byla jak veverka ze "Za plotem"), takže jsem šneky hned po vytažení z trouby přeskládala na tác pokrytý potravinářskou fólii, aby mi šneci na plech nepřitvrdnuli. (Jo a mimochodem pozor, byli celkem horcí.)
Byli fakt výborní! Uvniř měkoučcí, na povrchu křupavoučcí, slaďoučcí a tak akorát skořicoví. Normální žůžo labůžo!
Příště zkouším z kynutého těsta upéct americké koblížky (že by se skořicí...?). A stačilo na ně jen pomyslet a už mám zas tlamku plnu slin... Mhmmmmmmmm...
Tak co? Jdete do toho? Nebo už máte kynuté těsto za sebou? A co jste z něj kouzlily? Inspirujte mě!
Mějte se kráááásně, upečte si šnečky a posílejte fotky! (Těch šneků.)
Bloondy
Byli fakt výborní! Uvniř měkoučcí, na povrchu křupavoučcí, slaďoučcí a tak akorát skořicoví. Normální žůžo labůžo!
Příště zkouším z kynutého těsta upéct americké koblížky (že by se skořicí...?). A stačilo na ně jen pomyslet a už mám zas tlamku plnu slin... Mhmmmmmmmm...
Tak co? Jdete do toho? Nebo už máte kynuté těsto za sebou? A co jste z něj kouzlily? Inspirujte mě!
Mějte se kráááásně, upečte si šnečky a posílejte fotky! (Těch šneků.)
Bloondy
konečně!:-*
OdpovědětVymazatJenom kvůli Tobě! :P :*
VymazatTy vypadají božsky :) Možná je upeču na doma, ale nezdravé z normální mouky a s množstvím cukru :) To bude vůně :)
OdpovědětVymazatTak to je budeš mít víc nadýchanější, mňam! :) a věř mi, že toho cukru, co jsem použila já, je opravdu dost a přidávat fakt nemusíš :D Teda pokud nechceš ostatním doma natrvalo zalepit pusu :D
VymazatUpřímně jsem doufala, že ten recept se tu objeví co nejpozději, abys mě zas nelákala...:D Musím ale odolat, nakoupila jsem včera tolik jídla, že nevím, kdy to všechno sníst :D
OdpovědětVymazatTo šoupni do mrazáku a upeč šneky! :D
VymazatVypadají báječně, poplácej se i za mě!:D
OdpovědětVymazatDěkuji, už se stalo! :D
VymazatTeda to je dobrota! :)
OdpovědětVymazatBohužel byla :( :D
VymazatAhoj, to je dobra nahoda, protoze zrovna ty podle Canadian living sama obcas delavam :) Jsou oboje trosku jine, mne asi o chlup vic chutnaji ty, na ktere mam na blogu recept, ale kdyz mam pocit, ze chci "zdravejsi
OdpovědětVymazat" (haha :D) verzi, tak delam taky tyto :) Povedly se ti ovsem skvele :)
Ahoj! :) Děkuji! :) No, pro tentokrát jsem zvolila tu "zdravější" variantu (ovšem s tím množstvím másla a cukru, co jsem použila to "haha" fakt sedí :D), ale ty Tvoje chci udělat určitě též, jen mě překvapilo to množství vajíček na množství mouky, takže už kvůli toho je musím otestovat :)
VymazatJo, je jich tam dost, rika se tomu rich yeast dough :)
Vymazat