čtvrtek 4. července 2013

Blondýna (ne)zahradníkem

Krásný den!

Tak tomuto teda říkám letní prázdninový, úžasný, slunečný den! A diplomka letí do kouta! (No jooo, za chvilku pro ní zase budu muset lézt...) Hned ráno, když bylo ještě tak fajně chladně jsem si udělala parádní výlet na kole a teď mám na hlídání tady tohoto rozkošného ťuťuňuňu tvorečka, Arnieho. (Zrovna se mi snaží přehryzat kabel od nabíječky...?!)


No, není k sežrání? Pořád bych ho muckala a tulila, jen kdyby ta naše trhlá zlatá tak nežárlila a nesnažila se ho pořád ojet (blondýna nadržená... Po kom to jen má?). Jediný okamžik, kdy byli v klidu (a moje trapná růžová trepka).


A jak spinká čumáček, nejradši bych ho pořád ňuňala... (Fuj, co to semnou je?!)


Dost! Tak abych se dostala k tomu dnešnímu tématu... 

Když jsem si dneska ráno "vypůjčovala" maliny na svoji dokonalou snídani (ani Vám radši nebudu ukazovat fotku, bo jinak byste mě ukamenovaly) na zahradě, která tak trošku nebyla naše (ano, jsem rebel a prachsprostě jsem kradla!), zamyslela jsem se nad tím, jak moc mě mrzí, že si nepěstuju svoje vlastní ovoce a zeleninu (ale s pár výjimkami Vás seznámím!). Ještě navíc, když se na každém druhém blogu chlubíte domácími jahůdkami, třešněmi, hráškem...! Grrrr... Nejradši bych Vám za trest všechno snědla!

V době, kdy jsem ještě bydlela s mamkou a jejím přítelem v domku za Ostravou, měli jsme tam takovou větší zahradu, na níž jsme pěstovali brambory, fazole, kedlubny, sladký hrášek, jahody, broskve, meruňky, jablíčka... Prostě samé mňamky!  A jak bylo parádní (já to milovala!), když člověk dostal na něco chuť, stačilo jen vyběhnout v tričku a papučích ven, utrhnout si tu čerstvou dobrotu přímo z keře/stromu a hned si ji narvat do tlamky (žádné mytí! Prostě jen tak!). Jeee, to mi tak chybí...

Pak jsme se přestěhovaly k taťkovi a tady kromě velkého ořešáku (chuděrek už není, pošel) a pár keříků rybízu (který nemám ráda, bo je kyselý jak cyp) nebylo nic. Přesvědčily jsme tedy se ségrou taťku a zasadily pár keříků malin. To Vám řeknu, za pár let jsme měli keře velikost 2 x 4 x 4 metry (zasazených ze čtyř chcípáčků) a maliny byly obří (jako moje pěst), rudé (jak budu já dneska, pokud se nepůjdu namazat) a sladké (jako já každý den!)! Waaaaw, to bylo něco úžasného! Jo, jenže se to pak bohužel nějak zvrtlo a z naší zahrady se stala "okrásná" s dokonale zastřiženým 5 cm trávníčkem (souboj místních o nejnejnej zahradu...bleee), maliny byly odstraněny a teď máme velký prd (co mi nechutná).

Moje další pokusy o "vypěstuj si sám" (a v květináči!!) se vždycky nějak zvrtly a zůstala mi jen tento datlovník:


který mám už několik let a hádejte, kolik už mi urodil datlí...?? (Btw. nevíte náhodou někdo, jak pěstovat datle?? Bo někde je nejspíš nějaká chyba...)

...asi tolik, kolik tato jahoda. (Jahod, ne datlí.) Tzn. celkové skóre 0.


Ale vždycky přijde období, kdy už to snad vypadá, že by něco by i být mohlo (na celou snídani asi ne, spíš "třešnička" na vršek), třeba jako teď, jenže pak prd, tak uvidím. Jinak to byl naprosto skvělý vánoční dárek od mého superního skoro švagra.

Tento rok jsem se do toho pěstování pustila víc a začalo to bylinkami. Těm už se u mě celkem daří, co myslíte? (Ovšem když není až moc velké sucho a blondýna nezapomene víte co...jako třeba teď...?!)


Zprava to máme libeček (hmmm...nějaký suchý), bazalka, máta, curry, oregano, petržel. Kecám, zleva.

Pažitka (fuj) pro rodinku:


By mě zajímalo, proč mi roste tak do všech stran a ne rovně nahoru (jako normálním lidem)?!

A o těchto krasavcích už jsem se zmiňovala. Zasadila jsem si svoje první rajčata! (Fakt mi poslední dobou dost jedou...)


Co myslíte? Vyrostou a nebo ne? A když jo, tak víte, co přijde potom...???

Speciálně pro Verču:


To je ta moje, ukaž svoji! Nebo radši neee... Bo jestli Verča zahradničí tak, jak vaří a peče, jdu zahrabat půl míle pod zem... (Takový kopanec by moje ego nepřežilo.) Jo, jinak jsou to klíčky vojtěšky.

Tak co říkáte? Já myslím, že na úplného zahradníka-začátečníka celkem dobré, ne? (Jakby ne, jsem přeci skvělá!) Poraďte něco, co bych ještě mohla zkusit vypěstovat, aniž by to "neposkvrnilo" naší okrasnou zahradu a hned mi nepošlo? A vůbec, co pěstujete Vy (kromě plísně na sýrech...)?

Jdu najít tu diplomku... Pffff...

Mějte se pěkně a užívejte sluníčka!

Blondy

12 komentářů:

  1. Sakra, ještě jsem s nimi nezačala :D Máš na tom tácku nějakou vatu nebo je klíčíš jen tak s vodou? :) Dneska je musím začít :D Vypadají dobře :)
    Já nepěstuji nic, ale chtěla bych :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na ten tácek jsem dávala vatu, prý aby se ta přebytečná vlhkost měla kam odvádět :) to jsem studovala :D a chutnají též moc dobře!
      Já bych toho chtěla pěstovat mnohem víc :)

      Vymazat
  2. Ježiši Arnie je úžasneeeeeej a to ho mám jen zprostředkovaně z fotek! Takovej ťutín! :-*****
    Já nechám taťku ať pěstuje a jenom sklízím. Hrášek, kedlubny a jahůdky už jedou, ještě čekám na rajčátka. Taky máme brambory, mrkev, salát a já nevím, co všechno... Mamka zas jede v bylinkách. Máta, bazalka, tymián...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, aji já z něj byla tak hotová :D
      Tak to máš faaaajne! :) Můj taťka pěstuje akorát svůj dokonalý trávník :/ :D

      Vymazat
  3. Já jsem si už hoodně měsíců zpátky koupila řeřichu s tím, že se pustím do klíčení. Pořád leží v šuplíku v pytlíku :D My naštěstí máme zahradu a nemůžu se dočkat až dozrají meruňky a rajčata :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D Tak šup ze šuplíku a utíkej klíčit! :D
      Jeee, meruňky a rajčata... Kdeže máte tu zahradu? :D

      Vymazat
  4. Aspoň víš jaké to je, když tady pořád někoho lákáš na nějaké dobroty! :D Ale neboj, jahodová sezona už zase pomalu končí, tak ty sklizně na blozích ustanou :D Datle jsem zkoušela pěstovat, ale ani nevylezly :D Rajčata máš pěkná, ještě trochu je nech povyrůst a pak přesaď do zahrady přivázané ke klacku :) Budou pěkná, ale čekej úrodu trochu později :) Já pěstuju spoustu zeleného voňavého - bazalka, libeček a tak dále, rajčata, jahody, hrášek, ředkvičky, okurky, cukety, rybíz, angrešt (na těch není práce, to je fajnové :D)...ale zas nezáviď, chce to taky péči a zrovna se vztekám nad plžáky, kteří mi okusují listy u cuket...:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já Vám to musím nějak oplácet! :P :D
      No, já je právě nemůžu sadit do naší "okrasné zahrady", takže jsem tyčky píchla do květináče a musí zůstat v něm :/ A snad se té úrody někdy dočkám :D
      Sice je s tím práce, ale pak si to víc vychutnáš, když si víš, jak ses s tím štvala :P

      Vymazat
  5. Pravda, pravda...ale zase mám úrodu všechnu najednou a pak nevím, co s tím ...v obchodě si naberu, kolik jen zrovna potřebuju :D No, možná bych ty rajčata aspoň přesadila do většího, aby měly šanci se trochu rozrůst...a taky uštipovat ty druhé výhonky na větvičkách...a nějaké to rajčátko se určitě urodí :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně by nevadila úráda najednou, já bych to všechno hned zvalila :D a přecpala se k prasknutí :D hlavně cuketkama!
      Děkuji za rady! :) Pokud se něco urodí, tak pošlu poštou na ochutnávku! :D

      Vymazat
    2. Děkuju, že na mě myslíš! :D Ale my máme rajčat plnou zahradu, tipuju tak přes 100 keříků :D

      Vymazat
    3. Ale ta moje budou speciální! :D (blonďaté...?)

      Vymazat