úterý 9. července 2013

Knihovna (2)

Další krásný letní úžasný slunečný sportovní den!

Zrovna jsem se přejedla obrovskou porcí oběda (aneb o tom, jak jsem zase zvalila další kilo cuketky) a docpala se kafičkem a čokoládkou, takže o jídle se mi dneska psát nechce. (I když recept na šnečky už se chystá.)

Ale mám pro Vás další nášup povinné četby (takže zvedněte svoje kýty, přesuňte se pár kroku ven na sluníčko, vyvalte se jako vorvaň na deku a čtěte!). A opět jsem vybrala tři knížky z úplně jiných soudků (a všechny jsou psycho).

1. SWEENEY TODD - ŠŇŮRA PEREL


Každá už slyšela o Sweeney Toddovi aneb ďábelském holiči z Fleet Street. Určitě si vybavujete Johnnyho Deppa (mhmmmm..) jako šíleného vraha v kultovním muzikálu Tima Burtona (a jak krááásně Johnny pěl!) a pokud ne, tak film zkoukněte a knížku přečtěte, bo stojí za to! Tak a teď to nejdůležitější...
Knížka zachycuje řádění jednoho z nejšílenějších vrahů v anglických dějinách. (Tak a pro všechny, co milují trošku té nechutné morbidity, je to ten hlavní důvod, proč se zrovna vydali do knihovny.) Sweeney Todd se vrací do Londýna pomstít smrt své životní lásky a nespravedlivého odsouzení. Stává se místním holičem. Hoho, ale ne tak ledajakým holičem, vybrané zákazníky morbidně (to slovo se mi začíná líbit) podřezává a jejich těla poskytuje jako náplň do masových bochánků pani Lovettové (mňam, recept?), jež se stanou londýnskou senzací. Sweeneyho učeň Tobias ale tuší, že něco není v pořádku a snaží se šíleného vraha zastavit... Co myslíte? Povedlo se mu to a nebo se bochánky v Londýně prodávají dodnes...? (Velmi zákeřná a těžká otázka.)
Co dodat? Prostě parádní knížka pro vlahý letní večer a noc... (Muhaha...)

2. JOHN IRVING - PRAVIDLA MOŠTÁRNY


Stejně jako u většiny děl od Johna Irvinga, i v tomto případě se jedná o biografický román. Myslím, že většina z Vás zná spíše filmové zpracování s Tobey Maguirem, Michaelem Cainem a Charlize Theron, které já bohužel zatím neviděla, pouze nějaké útržky před více jak 10 lety, ale to nic nemění na tom, že knížka je skvělá! Moje první přečtená knížka od Irvinga byla "Svět podle Garpa" a strašně se mi zalíbil jeho styl psaní, takže po Pravidlech moštárny jsem v knihovně sáhla s naprostou samozřejmostí.
Hlavní hrdinou této knihy je Homer, sirotek, který velkou část svého života stráví v sirotčinci St. Clouds, kde se stává žákem Dr. Larche, porodníka a taky (v té době zatracovaného) potratáře. Homer ze začátku potraty odmítá, pak ale přijíždí kvůli interrupci mladý pár, se kterým se Homer spřátelí a odjíždí s nimi pracovat do jabloňových sadů, kde prožije plno zásadních životních okamžiků a konečně dostane šanci začít žít nový život... (Jojo, live is live.)
Podle mě je Irving jeden z nejlepších vypravěčů. I když některé podrobnosti lidského těla popsány v této knize nemusely být tak detailní (no, chápete, jak to myslím...), tak se jedná o humorný životní příběh, v němž Irving dokázal dokonale popsat a vystihnout veškeré situace a skvěle charakterizovat postavy ze všech jejich úhlů.

3. WARIS DIRIE - KVĚT POUŠTĚ



Určitě jste o této knížce, popř. filmu musely slyšet. Pokud ne, tak aspoň o tzv. ženské obřízce... (!!!) Na 100% semnou budete souhlasit, že se jedná o celkem "drsnou" záležitost a bez autentické výpovědi této mladé somálské ženy, Waris Dirie, by se o ní tak nemluvilo a nebojovalo za její odstranění. Dokážete si představit, že byste něco takového zažily?! Až si člověk uvědomí všechny ty rozdíly v různých kulturách a upřímně jsem byla při čtení ráda, za to, kde jsem se narodila a žiju. 
K této knížce jsem se dostala zcela náhodou před třemi lety, když jsem ji v knihovně půjčovala mamce od B. Ta mi ji tak moc doporučovala, že jsem neváhala a taky si ji přečetla. Noo a rozhodně toho nelituju, jelikož mi hodně rozšířila obzory a třeba je rozšíří taky Vám.
Jak jsem psala na začátku, jedná se o vyprávění mladé somálské ženy - Waris Dirie - jež se pokusila vzdorovat svému osudu a uspěla. (I když... Kdo ví, jaký je jeho osud...?) Ve svých 13 letech uprchla od své rodinné komunity, prošla celou pouští, dostala se do somalského města Mogadišu, kde si našla práci a začala tvrdě dřít, tzn. krev, pot a nic moc z toho. Nakonec ale začala pracovat u svého zámožného strýce, díky kterému se ve svých 14 letech dostala do Londýna. A asi si dokážete dost dobře představit, jak to vypadalo, když se mladá, nevzdělaná dívka z bůhví jaké dupky dostala do země, o které v životě neslyšela a neuměla ani slovíčko jejich jazykem. (Jo a taky zrovna byla zima a padal sníh (?!)). Nejdřív zde žila se svým strýcem a jeho rodinou, kteří se ale po čase vrátili zpátky do Somálska. Waris zde zůstala sama a snažila se vybudovat si vlastní život. A jak už to někdy bývá, třeba v pohádce O Popelce, Waris si náhodou všiml uznávány módní fotograf a nakonec se z ní stala světová modelka a celebrita.
Knížka je psána strašně jednoduše a srozumitelně, takže žádné složité obraty či převraty, jen je spíš drsné tak nějak pobrat celou tu problematiku rozlišné kultury.

Co zrovna máte rozečteno Vy? Nějaká doporučení? Už jste vyvalené na té dece?

Užívejte sluníčka!

Blondy

P.S. Asi si koupím tričko s tímto potiskem. Třeba pak dostanu slevu... (No jo, spíš ne)


5 komentářů:

  1. :D Ten obrázek je výborný, přesně v mém vkusu :D já čtu spíš "klasiku", miluju realismus - Zolu, Maupassanta, Balzaca, Flauberta...jsem staromodní! :D Ale momentálně mám rozečteného Pána much, výborná věc, škoda, že jsem film viděla dříve :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oooo, slečna je klasik! :P Taky tam sem tam zabrouzdám, ale já spíš tu moderní literaturu :)
      O Pánovi much jsem už slyšela, ale nečetla a neviděla.. Fakt to stojí za to? :)

      Vymazat
    2. Mně se moc líbí! :) A když už nic, ten námět je opravdu hodný zamyšlení :))

      Vymazat
    3. Mhmmmm... Zařadím do seznamu doporučené četby! Děkuji! :)

      Vymazat
  2. Já čtu teď jen o jídle, ale ty Pravidla mošťárny, tu bych si přečetla ráda

    OdpovědětVymazat