sobota 13. července 2013

Mrkvová vášeň

Krásný den!

Jakpak se máte? Vstáváte? Snídáte? Obědváte? Lenošíte? (Jsem dotěrná?)

Dneska do třetice všeho dobrého a zlého (a otravného) mám pro Vás nachystaný jeden jednoduchý recept a POZOR! Na kynuté skořicové šneky to zase NENÍ! (Ale fakt už se blíží den, kdy to přijde...) 

To jsem tak včera zase nevěděla co by, tak jsem dala do kupy pár surovin (kuřecí pařátky, hadí jed, prasečí srdce...), nažhavila troubu (svůj velký kotel) a vykutila si naprosto výbornou svačku (doušek živé smrti...muhahahaHAHAHA!).

(Říkejte mi Blondýna von Čáry Hokus Pokus Fuk. Btw. všimly jste si, že se snažím omezit spotřebu závorek?)

Od té chvíle, co jsem před asi rokem ochutnala ve své oblíbené kavárně Ollies (všichni klikněte a zeslintejte se! Jsem zákeřná! Jooo!) mrkvový dort mi bylo jasné, že se stane jedním z mých nejmilovanějších a nejoblíbenějších a nej, nej, nej, nej, nej... (NEJ! NEJ!)


Jako řekněte, nevypadá fantasticky?

"Dort podle tradic amerického venkova. Je složen z lehkého nadýchaného korpusu z mrkve , celozrnné špaldové mouky, třtinového cukru a hromady vlašských a lískových ořechů. Korpus je spojen lahodným krémem ze sýra Philadelphia a bílé čokolády, na kterém září mrkvička z fondánu."

 A tady ještě detail...


Bože můůůůj! Klávesnice se mi topí, jdu si utřít slinu (hooodně moc slin). Proč je se tak týrám hned po ránu? On je to totiž ten nejlepší dort jaký jsem kdy jedla! To vláčně mokré skořicové těsto s kousky vlašských a lískových oříšku a ten lahodný jemný, v ústech se rozplývající, krém! (Tu mrkvičku sladkou jak cicek bych aji oželela) WAAAAAAAAAAAW!!

No a jelikož nikdy nevíte, kdy taková nepřekonatelná chuť na tento lahodný mrkvový dortík přijde, zkusila jsem experimentovat doma.

Ehm, tak v prvním případě jsem se snažila o co nejzdravější variantu a upekla mrkvovou buchtu podle tohoto Dukanova receptu. Co Vám budu povídat... (Nic, radši Vám to napíšu.) Nebyla špatná, ale srovnat "to" s tímto dokonalým mrkvovým skvostem? Asi jako kdyby si můj taťka v restauraci objednal pořádný medium grilovaný hovězí flank steak a donesli mu opečené natural tofu...

Ono ne nadarmo se říká, že v "tuku je chuť" a v tomto případě to asi fakt platilo. Něco tomu prostě chybělo.

Brouzdala jsem teda dále a jednoho krásného dne mi na hlavní stránce Bloggeru vyskočil tento Mrkvový dort od Cataliny. Ten vypadal taaaak kráááásně a nadýchaně (celý den jsem na něj koukala jak na zjevení), až včera přišel jeho čas. Teda ne celého dortu, ale pouze inspirace na těsto. (Kdo by probůh snědl takový velký dort??!! ... Joooo!! Já! Já! Já! A pak bych bych praskla a umřela dokonalou smrtí!)

Takže jsem zredukovala množství surovin jen pro sebe, s krémem jsem se nepatlala a ve výsledku je to sice jen taková buchetka, která vůbec nevypadá jako ten dokonalý mrkvový dort z Ollies (no dobře, ani trošililililinečku), ale ta chuť!! Konečně jsem se hoooodně přiblížila tomu, co můžete obdivovat výše! To vláčné těsto s vlašskými ořechy! Ta skořice a vanilka!! Ještě pár takových pokusů a je to dokonalé!


Na jednu malou chlebíčkovou formu jsem potřebovala:
  • 3 lžíce pohankové mouky
  • 3 lžíce celozrnné špaldové mouky
  • 30 g třtinového cukru
  • 70 ml oleje (z vlašských ořechů)
  • 1 vejce
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/2 lžíce skořice
  • špetka soli
  • vanilkový extrakt
  • 120 g jemně strouhané mrkve (jedna větší)
  • 25 g nasekaných vlašských ořechů
  • hrst rozinek
V jedné misce jsem smíchala mouky se solí, skořicí a sodou, v jiné vyšlehala vejce s cukrem, olejem a vanilkou. Mokrou směs jsem přilila k moučné a vše promíchala. Nakonec jsem přisypala mrkev, rozinky a ořechy, vše smíchala dohromady a přelila do vymazané a vysypané chlebíčkové formy. Vložila jsem do trouby vyhřáté na 175°C a pekla asi 30 minut, dokud nebyl chlebíček hnědozlatý a všude to nádherně nevonělo. (Byla jsem úplně doslova sjetá tou vůni... jako v jiném světě... plném mrkve, vanilky, skořice... uuuuu)


Opravdu jsem se zamilovala!

Dostala jsem na něj strašnou chuť, jdu si kousek (kus) ukrojit!

Pěkný zbytek soboty!

Blondy

P.S. Buchetka jede! Dneska na snídani s malinami a a jahodami! Uaaaaaaaa!!!

11 komentářů:

  1. Mrkvový dort jsem nikdy nejedla, ani nedělala, každopádně mě dost láká takový dort někdy vyzkoušet :)

    OdpovědětVymazat
  2. krásný den!:-* mám se skvěle, zrovinka připravuju oběd a lenoším
    P.S. nejsi dotěrná:) zbožňuju tě, ale s těmi šneky mě štveš!:D
    i mě přijdou mrkvové dorty nej, nej:) a fantasticky vypadá, máš pravdu - bez tuku už nepeču, nemá to chuť, přesně :D nechápu své "anorektické recepty", kdy tam tuk prostě nebyl!
    u mě jedou kašičky!

    OdpovědětVymazat
  3. mrkvový dort občas dělám a je to mňamka :) ale já už se těším na ty šneky ;)

    OdpovědětVymazat
  4. To děláš naschvál, žejo, ty nadšené popisy chutí ? :D Abys mě zase nalákala a já se stala závislákem na tvých buchtách! Tos uhodla! :D (=ukládám recept a vyzkouším :D)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D Nene, to ne já, to samo! :D Opravdu nechci, aby ses stala závislákem na mých buchtách! :D (ani trošičku...muhahaha! :D)

      Vymazat
  5. mám ráda mrkvovou buchtu, dort nebo i samotnou nrkev :-D vyzkouším :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkus, zkus! :) Snad budeš tak spokojená, jako já ;)

      Vymazat