Krásný den!
Taky jste z toho tepla tak strašně moc unavené?
Dneska jsem se totálně vyšťavila na POSLEDNÍ zkoušce a KONEČNĚ můžu zmáčknut jedno velké OFF na mojí hlavě (aspoň na pár měsíců, bo pak přijde teror). Dojela jsem na ni na kole a ráno jet bylo fááááájné! Ne moc horko, jen lehký vánek foukal... Pak zpátky domů jsem si udělala malý cyklovýlet přes kopečky, ale v tom pařáku to byl celkem maras, takže teď naprosto jetá ležím, nehýbu se a užívám si svého zaslouženého volna.
Btw. zase přišla obrovská chuť na mák. Já bych se ho prostě mohla v určitých dnech užrat! Nechápu ty svoje "makové vlny". Taky to tak s něčím máte?
Takže tentokrát jsem se pustila do vytváření pravých maďarských závinů. A když už jsem dělala makový (hoooodně makový), tak jsem rovnou vykutila aji ořechový pro rodinku (ořechy sice taky miluju, ale já jsem chtěla MÁK!). Můžete tam však klidně mrsknout i tvarohovou nebo povidlovou náplň. Určitě budou stejně výborné (zkusím příště, až přijde "tvarohová" vlna).
Uvedené množství stačilo na dva takovéto šišaté krasavce (v nedokonalosti je krása!).
Těsto:
- 1 lžička cukru
- 60 ml vlažného mléka
- 20 g čerstvých kvasnic
- 25 g třtinového cukru
- 150 g hladké špaldové mouky (+ něco navíc)
- 100 celozrnné špaldové mouky (nebo místo špaldových dejte 250 g hladké bílé mouky)
- 100 g másla (HERA)
- 1 vejce
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
- citronová kůra
- 1 vejce na potření
Náplň:
- maková
- 150 g mletého máku
- 50 g třtinového cukru
- 2 lžíce medu
- 100 ml mléka
- citronová kůra
- ořechová
- 150 g mletých ořechů (měla jsem vlašské)
- 50 g třtinového cukru
- 2 lžíce medu
- 75 ml mléka
- citronová kůra
- 2 lžičky skořice
Nejdřív jsem si z vlažného mléka, lžičky cukru a kvasnic nechala vzejít kvásek. V míse jsem si smíchala mouky, cukry a sůl, přidala vejce, máslo, citronovou kůru, lehce zpracovala a přidala kvásek. Vypracovala jsem nelepivé těsto (musela jsem ještě přidat trošku mouky), vytvořila z něj bochánek a nechala 30 minut odležet a trochu nakynout. Mezitím jsem si nachystala náplně. V hrnci jsem přivedla k varu mléko smíchané s cukrem a medem a pak přisypala buď mák nebo ořechy s citronovou kůrou, popř. skořicí.
Vykynuté těsto jsem rozdělila na dvě části a z každé vyválela velký tenoučký obdelnik (těsto bylo dost pružné), na který jsem rozprostřela náplň. Okraje obdelniku jsem potřela rozšlehaným vajíčkem, boky přehnula dovnitř a zarolovala do závinu. Oba záviny jsem přendala na plech vyložený pečícím papírem, potřela rozšlehaným vajíčkem, propíchala vidličkou a dala péct do trouby předem vyhřáté na 175°C dokud nebyly záviny zlatohnědé, asi cca 25 minut (byla to rychlovka, tak hlídejte).
No řekněte, nevypadají úžasně? Já jsem je teda udělala s dost tenkým těstem (hlavně ten makový) a velkým množstvím náplně (nj, až to těsto u makového nejde moc vidět, ale je tam!), bo to tak mám nejradši ("maková" vlna). Pokud chcete více "těstovitější", tak uberte náplně a nerozválejte tak tenký obdelnik (logické...?).
Těším se na zítra, až zase upeču nějakou další dobrotu!
Úplně se mi klíží oči... Asi to za chvilku zabalím...
Mějte se fanfárově a dobrou noc...
Blondy
no ty teda vypadají úžasně :) miluju všechno, kde je hodně náplně!! :)
OdpovědětVymazatDěkuji! :) Já taky! A většinou vyjídám jenom ty náplně! :D
VymazatJá mívám možná období arašídového másla :D Mák k životu nepotřebuju, ale ty tvoje záviny vypadají skvěle, ale určitě by u mě vyhrál ten ořechový :)
OdpovědětVymazatMně přijde, že období arašídového másla mám pořád :D Jj, hlavně ten ořechový si rodinka pochvalovala :) já ujížděla na tom svém makovém :D
Vymazatano, i mě to teplo unavuje! přitom má sluníčko naopak energii dodávat :D hmm
OdpovědětVymazatOFF si užívej! a pošli sem něco makového:D taky ho mám ráda
tvé záviny byly jistě supr! :) i nedokonalé :))) mě se líbí
Tohle je skvělé! Mák, mňamka. Moc se mi líbí Vaše nápady a recepty :-) Sama jsem po PPP, držím palce. www.tynatyna.cz
OdpovědětVymazat