čtvrtek 27. června 2013

Dvě jednoduché buchty plné sladkých broskví a náš "mražák"

Krásný čtvrtek!

Odpočato, odrelaxováno, zregenerováno! Dneska jsem se konečně byla domluvit na tématu diplomky, takže "s chutí do toho"! Jupí! (Sarkasmus?)

Před několika týdny jsem dostala doma zdupáno za plný mražák (taťka v noci hledal dědovy domácí klobásy, nemohl je vydolovat a tak se hrozně naštval). Byl tak moc narvaný (mražák, ne taťka), že už se do něj nevešla ani kulička mraženého hrášku. Jen abyste byly v obraze, ráda si dělám zásoby na "horší časy" a je mi líto některá jídla vyhazovat, takže vždycky, když něco zůstane, nějaký kousek buchty, rýže atd., tak to vezmu, šoupnu do krabičky nebo do pytlíku a hodím do mražáku. A pak když je na něco chuť (v červenci na vánoční cukroví!), vytáhnu to z mražáku, vrznu do mikrovlnky a je to! 
Jenže pokud takové "křečkování" děláte pořád, při tom nestačíte likvidovat a nemáte ten mražak nafukovací, tak bohužel po určité době jste v ... dupce. Přijdou 30ti stupňová vedra a o vychlazených kostkách ledu a domácí zmrzlině si leda tak můžete nechat zdát. Nebo si můžete do drinku hodit kus kuřecího... Taky dobrý.

Tady je pro ukázku část mého...ehm...našeho mrazáku (až teď jsem přišla na to, že to je mrazák a ne mražák... Blondýna? Nevím, mně to fakt přišlo normální.).
  • Můj největší poklad - vánoční cukroví. V létě si ráda vychutnávám ořechové vanilkové rohlíčky, bo mi chutnají mnohem více než na Vánoce...

  • 354 milionů pytlíků zeleniny
  • Aji takovou krásnou rybičku můžeme ulovit v našem mražžžzzzáku

  • 4 půlky banánu na zmrzlinu (??? a jak je asi dostanu z té slupky...??!!), špagety a rýže (když vařím pro rodinku, tak můj odhad množství je poněkud mimo...hoooodně mimo)


Dále bylo objeveno: bezlepkový kukuřičný a pohankový chleba, balkánský sýr, plechovka kávy, půl pytlíku hranolek, mražené jahody, borůvky a lesní směs (aaaach), vanilkový sníh (moje lááááska), krevetky (další moje mhmmmm), 465 tisíc kousku 100 g porcí kuřecích prsou, dvě hovězí kolínka (?!?!), hovězí roštěná, pletenec s pekanovým ořechem, tvarohový šáteček, vanilkový hřeben, perník na strouhání, vanilkový 7Days, 2 kuřecí párky, obrovský kus neidentifikovatelného fláku masa atd. atd. atd. Což mě dohnalo k zjištění, že máme mražák jako Hermiona kabelku!! Waaaaaw!

Co Vy a mražák (mrazák)? Taky ten Váš praská ve švech?

No a jelikož jsem v něm našla i dva pytlíky loňských úžasných broskví od maminy I (a letos taky budou, co? Co? Co?) a nutkání zase něco upéct bylo megamonstrózní (pečení s ovocem miluju), takže dneska pro Vás mám dvě jednoduché, celkem podobné, buchty s broskvemi (ale můžete použít i jiné ovoce, brousím si zuby na třešně) jednu zdravou a druhou méně, ale obě výborné (jinak to ani neumím...mám se ráda a musím se pochválit).

1. Drobenková buchta s broskvemi

Nejdřív přišel na řadu první pytlík na zdravější variantu.


Jeden velký plech:
  • 1 hrnek žitné mouky
  • 1 a 1/2 hrnku celozrnné špaldové mouky
  • 3/4 hrnku třtinového cukru
  • 250 ml acidofilního mléka
  • 2 vejce
  • 150 g másla (HERY)
  • prášek do pečiva
  • vanilkový extrakt
  • špetka soli
  • trošku mléka
  • broskve
Troubu jsem předehřála na 175°C a z muk (mouk?), cukru a másla vytvořila ve velké míse drobenku. Asi 1 a 1/2 hrnku drobenky jsem si dala mimo a do zbytku přimíchala acidofilní mléko, vejce, prášek do pečiva, vanilkový extrakt, sůl a jelikož se mi těsto zdál dost husté, přimíchala jsem i trošku, asi 2 lžíce, mléka. Těsto by mělo mít takovou hustotu, aby se dalo snadno rozprostřít na vymazaný a vysypaný plech. Na těsto jsem nakladla půlky broskví (dírou nahoru, aby se zaplnily drobenkou, muhaha), zasypala zbylou drobenkou a buchtu šoupla asi na 40 minut do trouby, dokud nebyla na okrajích pěkně hnědozlatá (zlatohnědá?).
Jelikož byly broskve ještě trošku zmrzlé, při pečení mi pustily dost šťávy a sem tam drobenku tak trošku "utopily". Ale vůbec to nebylo na závadu, bo buchta byla i tak výborná, díky té šťávě vláčná a ani trošku suchá.


Mňam...ty šťavnaté broskve...

2. Třená broskvová buchta

Druhý pytlík broskví padl na buchtu, kterou jsem pekla mamce na poslední sezení jejich  "protizávislacké" skupiny. Tato byla ještě jednodušší než ta předtím, ale taky strašně moc dobrá. Broskve jsou prostě broskve.


Jeden velký plech:
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 1 hrnek mléka
  • 1/2 hrnku rozpuštěného másla (HERY)
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • vanilkový extrakt
  • špetka soli
  • broskve
V míse jsem vyšlehala cukr s vejci, přidala rozpuštěné máslo, pak mouku s práškem do pečiva, špetku soli, vanilkový extrakt a nakonec přimíchala mléko. Broskve jsem nakrájela na kostky, "vyždímala" přebytečnou vodu a lehce zapracovala do těsta. Těsto jsem vlila a rozprostřela na vymazaný a vysypaný plech a šoupla opět na cca 40 minut do trouby předem vyhřáté na 175°C.


Mějte se krásně a pečte jako o život!

Blondy

P.S. Hrozinky nebo rozinky?

4 komentáře:

  1. Úplně s tebou soucítím! Mrazák je sice rodinný, ale 98% našeho mrazáku zabírám já :D klasika jsou mražené banány, zelenina v pytlíkách z obchodu, žampiony, zamražené luštěniny (navařím si jich víc a pak zmrazím, protože ta příprava mě zabíjí), maso a skelety na polívku a ovoce ze zahrádky - momentálně zamražuju jahody jak šílená :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jooo! Fazole jsem tam taky našla! :D
      Jsem ráda, že takový "křeček" nejsem sama :D a na jahody už si taky dělám místo, tzn. dneska na oběd budu mít kuřecí prso s fazolemi, zeleninou, vánočním cukrovím, rýži a čtyřmi půlkami banánu. :D Mňam!

      Vymazat
  2. Rozinky prosím pěkně, rozinky! :D
    Banán se šlupkou mražený mě pobavil, já ho teda mrazím už oloupaný a je to..ehm, snadnější práce :D Jinak náš mrazák je podivuhodný - vyskytuje se tam několik krabiček s neidentifikovatelným obsahem a s divnými nápisy jako kř.vyv (ano, kuřecí vývar), seg (segedýn) apod :D Takže veselo :)

    A jinak obě buchty s broskvemi se mi dost líbí, máme tu prázdniny, takže i na pečení z broskví příjde čas! :)
    P.S. miluju tvůj styl psaní! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já věděla, že rozinky! I když do mých 18 to byly hrozinky (od hroznů, ne?) :D
      Já vím, že je to snadnější, ale já radši nějaký pořádný hlavolam... Dneska celý den budu dumat nad tím, jak ten banán dostat ze slupky, aniž bych ho musela rozmrazit :D
      Buď ráda, že mají aspoň nějaký název, u nás je to něco neidentifikovatelného bez názvu, takže ani malá nápověda :D
      Na to Tvoje pečení z broskví jsem moc zvědavá :) a děkuji! :)

      Vymazat