pátek 7. června 2013

Ranní rituál + kulturní tip

Kráááásny den!

Dneska mám konečně jakž takž volno a rozhodla jsem se, že budu dělat vééélke HO... nic. Konečně si zaslouženě trošku polenoším. Zrovna si vychutnávám svůj odpolední kyblíček (kecám, kýbl jak cyp) kafe a čokoládku. 

I když zrovna sluníčko poslední dobou skoro vůbec zpod mraků nevylézá (Pozor! Zrovna trošku leze! Hurray!!!), bude mu tento příspěvek tak trochu věnovaný. 


Podle obrázku už možná někteří z Vás tuší, o co jde. Nevím, jestli taky máte po ránu nějaké "rituály" (teda kromě toho vůbec vylézt z postele), ale já si každé své ráno nedokážu představit (kromě úžasné snídaně) bez pořádného jógínského pozdravu slunce, tzv. Surja Namaskara. Od těch dob, co jsem objevila taje jógy a zjistila, jak moc psychicky mi pomáhá, začínám rána právě tímto krátkým posílením celého těla, doplněním energie a uvolněním mysli (a pak se pochválím a řeknu si, jak jsem úúúžasná).

Pozdrav slunce je tradiční cvičení jógy, jež poskytuje blahodárné účinky celému tělu a mysli. Jedná se o sled 12-ti pohybů, které se několikrát opakují, přičemž hlavní roli hraje také správné dýchání při každém cviku. Zároveň bychom při cvičení měli být soustředění, bdělí a nemyslet na nic jiného (ani na tu úžasnou snídani, co máte v plánu si dát).

  1. Nádech - postavíme se vzpřímeně a sepneme ruce před hrudníkem. Výdech.
  2. Nádech - spojené ruce vzpažíme a mírně se zakloníme. Pohled směřuje do dlaní.
  3. Výdech - hluboký předklon.
  4. Nádech - rukama se v úrovni chodidel opíráme o zem a zanožíme pravou nohu. Pohled směřuje dopředu.
  5. Výdech - zanožíme i levou nohu a přejdeme do pozice "hory".
  6. Zádrž dechu - přes pozici "prkna" přejdeme do pozice "píďalky" - v lehu se o zem opíráme pouze bradou dlaněmi, hrudníkem, koleny a špičkami nohou.
  7. Nádech - poté přejdeme do pozice "kobry".
  8. Výdech - pozice "hory".
  9. Nádech - přisuneme pravou nohu mezi dlaně.
  10. Výdech - hluboký předklon.
  11. Nádech - vzpažíme a mírně se zakloníme.
  12. Výdech - spojíme paže před hrudníkem.
Toto je jedno celé kolo, přičemž nejdříve se pohybuje pravou nohou a poté levou. Pro maximální efektivnost by se při každém cvičení měly provádět minimálně tři kola, já většinou ráno zvládnu tak kolem 10.
Nejlépe by se měl pozdrav slunce cvičit ráno, na lačno, a poté na chvilku odpočívat a relaxovat v poloze "mrtvého" - šavásaně.

A teď malý kulturní tip. Když jsem Vám doporučovala knížku Čtyři dohody, zapomněla jsem se zmínit taky o existenci pokračování této knížky se jménem Pátá dohoda. Knížku jsem zatím nečetla, ale včera jsem byla v Kulturáku na její divadelní inscenaci v hlavní roli s Jaroslavem Duškem. Při humorném pojetí tohoto starého  učení Toltéků, které radí, jak být svobodný a sám sebou, budete nacházet chvilky totálního uvolnění a záchvatu smíchu, ale také okamžiky, kdy budete donuceni zamyslet se nad svým životem a bude Vám doslova do breku (Podobně, jak jsem měla při čtení Čtyř dohod. Bože, jsem cíťa.). Já si hned příští týden fičím koupit knížku, bo ta v moji knihovně nesmí chybět.


Našla jsem pár termínů, kdy a kde byste se s tímto představením mohli setkat. Pokud budete mít možnost jej vidět, určitě neváhejte. Fakt to stojí za to!
19.6. Děčín - Pátá dohoda
22.6. Hradec Králové festival - Čtyři dohody
23.6. Hradec Králové festival - Pátá dohoda
24.6. Praha - Divadlo Lávka - Čtyři dohody
25.6. Praha - Divadlo Lávka - Čtyři dohody
26.6. Praha - Divadlo Lávka - Pátá dohoda
27.6. Praha - Divadlo Lávka - Pátá dohoda
26. - 28. 7 šapitó Hluboká nad Vltavou - Čtyři dohody, Pátá dohoda
31.7. šapitó Sázava Zeměloď - Čtyři dohody
1 - 4.8.  šapitó Sázava Zeměloď - Pátá dohoda
6. - 7.8 šapitó Mirotice
9. - 11.8. šapitó Koječín pod Helfenburkem

Jinak jsem se taky zapojila do (pro mě naprosto úžasné výzvy) od Nikki: Zdravě z mého stolu.


a v postranním panelu můžete sledovat mých 20 nových zdravých potravin. Sice jsem asi milion nových potravin zkusila během minulého měsíce, ale určitě na mě milion nových na ochutnání stále čeká. Takže směle do toho! Už jste se taky zapojili?
A začala jsem včera avokádem. No, já nevím jestli to bylo mnou nebo špatným avokádem, ale přišlo mi tak nějak bez chuti...?? Co myslíte?

Mějte se fajn a užívejte sluníčka, dokud aspoň trošku leze.

Blondy

2 komentáře:

  1. ahoooj:-* lenošení si pořádně užij!
    pořádný pozdrav Slunci nedělám, ale taky se protahuju :) mohla bych to zkusit jako ty!
    knížky, v kterých se zamýšlím sama nad sebou, ve mě vyvolávají děsný strach:D
    výzva od Nikki pro nás snad ani není výzvou, ne?:) a s chutí (spíš nechutí) avokáda musím jedině souhlasit, měla jsem ho 2x a ee, měj se krásně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :* lenošení bylo fajné :)
      Ve mě taky, ale sem tam nějakou přečíst a trošku se zamyslet není na škodu.. Jen to nesmí být často, bo jinak bych pak pořád přemýšlela :D
      No asi není :) i když nevím, jestli bych si třeba jen tak včera koupila ten melou Cantaloup :D

      Vymazat