pondělí 6. května 2013

Vanilkové muffinky s kousky čokolády

Ahojky!

Tak dneska pouze v rychlosti krátký (za to velmi chutný) příspěvek. Před chvilkou jsem totiž byla v servisu pro kolo a jenom ta cesta domů mě dostala do takové extáze, že ještě musím využít toho dnešního počasí, než se k nám dožene to tornádo z Itálie, jak slibují meteorologové, jít se projet a pročistit si hlavu :).

Dneska Vás potěším opět nějakým tím receptíkem a to na VANILKOVÉ MUFFINKY S KOUSKY ČOKOLÁDY. Tento recept mám od kamarádky, která ho dostala od jedné známe až z Nového Zélandu :). Ty muffinky jsou teda původně kakaové, protože se tám dává kakao, avšak i když kakao miluju (hlavně s mlékem), v buchtách tedy moc nee, proto jej do těsta přidávám jen málokdy. Taky jsem si recept trošku upravila na zdravější verzi přidáním třtinového, místo bílého cukru a špaldové, popř. celozrnné mouky místo bílé. Ale komu na tom moc nesejde, tak může péct podle původního receptu. Rozdíl není moc patrný, jen ty z bílé mouky jsou více nadýchanější a vláčnější, prostě takové bábovičky :D. Jinak obě dvě varianty jsou luxusní a strašně moc dobré! DOPORUČUJU! :)



Na vanilkové muffinky budete potřebovat:
  • 1 a 3/4 hrnku celozrnné špaldové mouky (polohrubé)
  • 1 hrnek třtinové cukru (krupicového)
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • 100 g másla
  • 1 vejce
  • 1 hrnek jogurtu (cca 200 g)
  • 1/2 hrnku mléka
  • 1/2 hrnku čokoládových peciček
  • 1/2 lžičky vanilkové esence (aroma)
  • (1/4 hrnku holanského kakaa)
  • špetku soli
V jedné míse si smíchám všechny sypké ingredience, tzn. mouku, cukry, sůl a prášek do pečiva (popř. kakao). V mikrovlnce si rozpustím máslo a dobře promíchám se sypkou směsí. V jiné misce si vyšlehám vejce s mlékem, jogurtem a vanilkou, přiliju k sypké směsi, dobře vše promíchán a nakonec vsypu čokoládové pecičky. Do formy na muffiny dám papírové košíčky, které ze 3/4 naplním směsí (muffiny nabydou) a vršek ještě posypu čokoládou. Vložím do předem předehřáté trouby na 175°C a peču 20 - 25 minut, dokud nejsou muffinky  nadýchané a na povrchu pěkně zlatavé, eventuálně můžeme do muffinu píchnout párátkem a pokud párátko vytáhneme čisté, bez těsta, jsou muffiny hotové.

Tyto jsem pekla spolužákům do školy,
to bylo radosti a všichni si moc pochutnali :)
Pokud máte rádi oříšky, můžete je lehce nadrtit a také do těsta přidat a to samé udělat taky třeba s rozinkami nebo jiným sušeným ovocem (bez toho drcení :D). Zkoušela jsem a též jsou výborné! :)

Doufám, že Vás recept zaujal a že pokud jej vyzkoušíte, tak určitě dáte vědět, jak to dopadlo :).

Pěkné podvečerní pondělí!

Blondy

4 komentáře:

  1. No páni, ty vypadají nádherně!:)

    OdpovědětVymazat
  2. Ty jsou naprosto skvělé! :-O
    Fakt se ti moc povedly. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! :) Hned bych Vám Všem za tu chválu dala ochutnat, jen kdyby to šlo :D

      Vymazat