čtvrtek 2. května 2013

Trošku tepla neuškodí...

Ahojte! :)

Tyyy jo, to se nám zase dneska ochladilo. Ale s tím, jak se to počasí pořád mění (už zase kecám o tom počasí, nesmrtelné téma...nebo spíš otravné?), se nad tím beztak už nikdo nepozastavuje. I když dneska mě to poněkud naštvalo, jelikož jsem si já, jako milovník hor, turistiky a chůze obecně, naplánovala vééélký výšlap na Lysou Horu a ona se zrovna musí přes Moravskoslezský (nejen) přehnat celodenní průtrž mračen jak cyp (pěkně po Ostravsku). To se to nemohlo vypršet včera?? Grrrrrr... Ale zpět k tomu, o čem chci dneska psát, to se aspoň trošičku zahřejeme :).

Všichni jste už jistě slyšely o józe a spojujete si ji s určitým typem životního stylu nebo spíš s pomalým, uvolňujícím, relaxačním cvičením. Ale co různé druhy jógy? Třeba power jóga, hathajóga, bikram jóga...? Už jste o nich slyšeli?



Za jednu z mých nejoblíbenějších aktivit můžu označit právě již zmíněnou bikram jógu, se kterou bych vás ráda seznámila, protože mám pocit, že v poslední době zažívá určitý "boom".
Často je tento typ jógy označován jako tzv. „horká – hot jóga“, jelikož se provádí v sále, jenž je vyhříván na teplotu až 42°C. Uffff, fakt nekecám! 42°C! A když cvičí opravdu moooc lidí a je vyšší vlhkost, tak teplota dosahuje asi až milionu °C :D. No nic, pokračujem. Trvá přibližně 90 minut a skládá se z 26 póz Hathajógy (fyzické jógy) včetně dvou dýchacích cvičení, přičemž každá z těchto póz připravuje tělo na další pózu a pořadí je neměnné (ne, pro mě to není nuda :)). Tak a teď už Vám jen při představě 90 minutového cvičení ve 42°C musí být horko, i když je venku taková zimečka (no dobře, tak velká zimečka zase není, ale i tak).



A něco maličko z historie, jako velká motivac: Zakladatelem Bikram jógy je Bikram Choudhury, který se narodil se v roce 1946 v Kalkatě. Jógu začal praktikovat již od svých 4 let, avšak v 17 letech si poranil koleno a doktoři mu prorokovali, že už nikdy nebude chodit. Bikram se s tímto faktem nehodlal smířit a nevzdával se. Odjel zpět do školy svého jógového učitele Bishnu Ghose a pevně věřil, že má-li mu někdo pomoct opět se postavit na nohy, bude to právě Ghosh…a POZOR! Obrovské překvapení!! Po šesti měsících byl Bikram již zcela vyléčen a rozhodl se, že své učení bude předávat dále. Svým uzdravením také získal důkaz, že má jóga schopnost regenerovat tkáně a léčit chronické nemoci. 

Působení Bikram jógy můžu shrnout do několika bodů (chtěla jsem seřadit podle důležitosti, ale myslím, že všechny tyto aspekty mají stejnou hodnotu):
  • posiluje imunitní a pročišťuje lymfatický systém
  • zlepšuje krevní oběh a eliminuje toxiny v těle
  • zvyšuje pružnost páteře, posiluje kosti a protahuje a posiluje svaly, čímž zlepšuje celkovou rovnováhu těla
  • zvyšuje kapacitu plic, posiluje srdeční činnost a tím umožňuje správnou distribuci kyslíku a živin ke každému tělesnému vláknu
  • stimuluje žlázy s vnitřním vyměšováním
  • a nesmím zapomenout, že zklidňuje mysl, zvyšuje psychickou odolnost a uvádí tělo a mysl do rovnováhy a potom je Vám tak strašně fááááááááááájn :)

Jinak teplota 42°C by měla simulovat horké podnebí v Indii a při vyšší teplotě také dochází k intenzivnímu prokrvení a hlubokému protažení svalů, úponů, vazů a a šlach. Dochází k prohřívání "od kostí až na povrch těla" - tzn. zevnitř směrem k povrchu, což je spojeno s již zmíněnou detoxikaci celého organismu.

Já osobně Bikram jógu miluju. Z vlastní zkušenosti můžu říct, že na začátku první hodiny jsem si v duchu říkala, že jsem magor a kam jsem to zase vlezla, ale po třičtvrtěhodině jsem se tomu naprosto oddala a je to něco úžasného, to uvolnění a uvědomění si sám sebe, protažení, cvičení...prostě nedám na ni dopustit :). Ale opět je to vše o tom si to vyzkoušet sám. Znám lidi, jež si ji stejně jako já zamilovali, ale taky ty, kterým to vůbec nesedlo a z té kombinace vysoké teploty a cvičení je málem kleplo.



Takže za zkoušku nic nedáte a šup šup, všichni do kraťásků, tíleček, plaveček, s sebou litry vody, ručník a podložku a jde se jógovat ať jsme krásní, štíhlí, zdraví, vysmátí a prostě v pohodě! :)

Mějte se krásně

Blondy

P.S. Kdyby měl někdo zájem o cvičení v Ostravě nebo v Brně, tak můžu zcela úplně nejvíc doporučit Hot City Yoga. ;)

Žádné komentáře:

Okomentovat